domingo, 24 de abril de 2016

LIRA::
La lira és un instrument de corda puntejada primitiva , amb forma d'àbac , l'origen dels grecs van atribuir a Hermes o la musa Polimnia . Va ser l'instrument musical que tañó Orfeu i el que acompanya a Apol·lo com a símbol de l'estat ciutadà, de la cultura i de la música.

En la mitologia grega la lira va ser inventada per Hermes qui la hi va regalar a Apol·lo a canvi del caduceu i , des d'aleshores , va figurar com a atribut d'aquest dios.2 En la mitologia egípcia , el déu Dyehuty estava relacionat amb la música i era considerat el inventor de la lira. Es diu que el seu nom prové de la flor de lliri causa de la seva forma tan similar.

CITARA:
La cítara és una versió posterior de la lira. Es diferencia d'aquesta en dos aspectes. El primer és que mentre que la lira tenia forma d'àbac, la cítara tenia forma cuadrangular. També es diferencien en que mentre que aquest primer instrument era d'ús popular, el segon era utilitzat per professionals, els anomenats "Citharedes". D'acord amb els autors antics, les cítares primitives comptaven amb set cordes. Es tocaven igual que la lira. La cítara s'utilitzava principalment per acompanyar les danses i les cançons líriques, odes i rapsòdies. Va exercir més tard un paper solista en festes amb molt alcohol (jeje). Aristòtil va dir una vegada que aquest instrument estava construït només per a la diversió i no com a fi educatiu. Es diu que la gran poetessa grega Safo va ser una virtuosa de la cítara i el varvitos. Expliquen que una vegada va pujar les empinades vessants de la muntanya Parnàs, on va ser rebuda per les muses. Va arribar a la cova d'Apol·lo, es va banyar a la font de Castalia (sí, la que emetia vapors al·lucinògens) i va agafar la pua de Febus. Les nimfes van dansar al voltant de Safo mentre aquesta acariciava les cordes amb gran talent emetent dolces melodies en el seu cítara. No s'ha de confondre amb un instrument del mateix nom ja que aquest, sona diferent i és procedent de l'Europa de l'est. És bastant difícil trobar exemples de música amb cítara, ja que a part de ser un instrument antic, la paraula "kithara" és utilitzada en grec per denominar a la guitarra.

FLAUTA:
S'anomena flauta a un tipus d'instrument musical de vent. Per la senzillesa de la seva construcció , pot ser que sigui un dels instruments més antics, doncs amb diverses formes es troba en totes les cultures. La flauta és l'instrument més antic que es coneix. De fet , l'instrument musical més antic descobert fins ara és una flauta d'os amb aproximadament 43.000 anys d'antiguitat , trobat en una cova al sud d'Alemanya.


TUBA:
La tuba és el més gran dels instruments de vent- metall i els seus antecessors són el serpentó i el oficleido . És un dels instruments més recentment afegits a l'orquestra simfònica moderna, aparegut en 1835 amb Wilhelm Friedrich Wieprecht i Johann Gottfried Moritz, substituint al oficleido del segle XVIII. El so es produeix gràcies a la vibració dels llavis de l'intèrpret en la part anomenada broquet a partir de la columna de l'aire ( flux de l'aire ) . La primera vegada que es va utilitzar la tuba moderna en una orquestra simfònica va ser en L'anell dels nibelungs de Richard Wagner.
Gràcies a la seva versatilitat permet utilitzar-la per reforçar cordes i vents de fusta o, cada vegada més, com a instrument per sols.


SIRINGA:
La siringa és un instrument de vent, semblant a la flauta , però amb nou o vuit agujeros.Es semblant a la zampoña oa la flauta de Pan. La siringa és d'origen grec, i hi ha llegendes sobre ella en la mitologia grega. El déu Pa es va enamorar de la nimfa Siringa , quan passejava pels boscos. Un dia, Pa la va perseguir fins cercarla a la vora del riu Ladó . Siringa va demanar socors a les nàiades , i aquestes la van transformar en canya. Pa, a adonar-se que el vent xiulava en passar per la canya , va suposar que eren els laments de la nimfa . Va decidir tallar la canya i va unir els trossos amb cera ; va construir així la seva siringa per tocar- quan la passió i el desig el posseïen. Conservada de la caverna d'Artemisa després de mort Pa, es podia comprovar la virginitat d'una noia amb el seu so . Apol·lo va oferir el caduceu a Hermes a canvi que aquest li aconseguís la flauta de Pa, la siringa , i es va dur a terme l'intercanvi .

Botzina (del llatí Bucina) és a un Instrument de vent forma de corn que tocava un trompeter de l'antic exèrcit romà anomenat en llatíbucinator. L'instrument feia uns 11 o 12 peus de longitud, i el tub quedava envoltant el cos del bucinator. Aquesta trompeta assenyalava el classicum i també era el senyal pel relleu de la guàrdia de nit.

No s'ha de confondre amb l'instrument medieval anomenat també botzina o añafil que era també metàl·lic i amb pavelló cònic o en forma de copa, però amb el tub recte (no corbat).


CROTAL:
Els cròtals o chinchines són uns placófonos de percussió conformats per uns diminuts platerets de bronze, que es nuen mitjançant tires de cuir als dits polze i mig. Per fer-los sonar , se'ls entrechoca entre si.
Encara que en l'actualitat els cròtals són els platerets de metall, en el seu origen eren de fusta, molt semblants a les castanyoles. No s'ha de confondre aquesta classe de cròtals, d'altura indeterminada, amb els cròtals afinats , d'altura determinada .



SISTRE:
El sistre, també anomenat sistrum, denomina un antic instrument musical, en forma de cercle, o de ferradura, que contenia platerets metàl·lics, enfilats en unes varetes, que es feien sonar agitant-los.

El sistre es considera un instrument de percussió de la família dels idiòfons, en la gamma d'indirectament percudits, o sacsejats, com les maraques, les castanyoles o els cascavells. De fet, és un sonall, com els dels nadons.

Era molt utilitzat en les festes religioses de l'antic Egipte, d'on el van copiar els romans. És considerat un atribut important de la dea Hathor, tot i que també se'l relaciona amb les dees Bat i Bastet.

Avui encara es conserven exemplars, representacions ceràmiques i jeroglífiques d'aquest instrument en diversos museus, com el Museu Arqueològic Nacional d'Espanya, el Museu Britànic, el Louvre, etc.


No hay comentarios:

Publicar un comentario