domingo, 24 de abril de 2016

Mites sobre la gènesi de la música.

Arion:
Arion venia de Methymna (Metimna), a l'illa de Lesbos, i va ser un famós cantant i autèntic virtuós amb la lira. Va passar gran part de la seva vida en la cort de Periander (Periandre), el tirà de Corint, figura històrica que va regnar entre el 625 i el 585 a.C. En algun moment de la seva vida va viatjar per Itàlia i Sicília. Quan va voler tornar a Corint, es va embarcar per motius de seguretat amb una tripulació de ciutadans d'aquesta localitat. Però això va ser un greu error, ja que els navegants li van robar els pendents i gairebé el van llançar per la borda. Arion va suplicar que no ho matessin i va demanar cantar una cançó a la coberta de popa com a última voluntat. Els marins no es van negar a això i, després de cantar una ària dedicada a Apol·lo, Arion va saltar per la borda. Poc després, un dofí va acudir a rescatar el nàufrag, portant-ho fins a la riba del Peloponès. Arion va viatjar fins a Corint i li va explicar la història a Periandre, que el va escoltar atònit. Quan els navegants li van assegurar al tirà que havien deixat a Arió a Itàlia, el cantant va aparèixer i tots van quedar en evidència davant la mentida que li havien dit.


Orfeu i Euridice:
Orfeu, fill d'Apol·lo (i nét de Zeus) i de Cal·líope, musa de la poesia èpica i de l'eloqüència, posseïa el do de la música i de la poesia. Enamorat perdudament d'Eurídice, una nimfa de les valls de Tracia, la converteix feliçment en la seva esposa. Però un nefast dia, tractant ella de fugir de Aristeu, fill d'Apol·lo i que pretenia posseir-la, va trepitjar una serp verinosa i, mossegada per aquesta, va morir. La pena va envair llavors a Orfeu, i plorant desconsoladament a les ribes del riu Estrimón, va entonar cançons tan tristes que tots els déus i totes les nimfes li van incitar a baixar a l'inframundo, on, amb l'ajuda inestimable de la seva música, va aconseguir sortejar mil i 1 perills, commovent a dimonis i tormentos.BUna vegada va haver arribat davant Hades i Persèfone, déus regents de l'Inframundo, va utilitzar de nou la seva música aconseguint convèncer-los de donar a Eurídice l'oportunitat de tornar al món dels vius. Però van posar una condició: Orfeu havia de caminar sempre davant d'ella i no mirar-la fins que tots dos haguessin arribat a dalt, i els raigs del sol haguessin banyat per complet a Eurídice. El camí de tornada es va fer terriblement llarg. Orfeu es mantenia els seus ulls al front tot i les enormes ànsies que li envaïen d'admirar a la seva estimada. No es va tornar ni encara quan els perills de l'Inframundo els aguaitaven. Ja en la superfície, Orfeu, a la vora de la desesperació, va girar el cap creient que tot havia passat, però Eurídice encara tenia un peu a l'ombra i, en aquest precís instant, es va esvair en l'aire, ja sense possibilitat de tornar de nou.


llis:
Segons la tradició argiva, Lli era fill d'Apol·lo i d'una princesa d'aquella terra anomenada Psámate. Ella va manar abandonar al nen però el pastor en comptes d'abandonar al petit el va pujar com a un fill seu fins que el nen va ser destrossat pels seus gossos. Quan Psámate va saber d'això es va afligir tant que va explicar la història al seu pare que no la va creure i va ordenar que la matessin. Però després d'un temps, Argos va ser assolada per una plaga a causa de la ira d'Apol·lo i es va consultar un oracle, estigui dir que s'apaivagués a la mare i al fill morts. Van aconseguir apaivagar mitjançant oracions i lamentacions (d'allí la cançó de Lli).

En una altra versió es diu que el nen va ser destrossat pels gossos pastors del rei quan va ser abandonat i Apol·lo va enviar a Poiné (la venjança personificada). Aquesta va arrabassar els seus fills a les mares d'Argos fins que un heroi anomenat Corebo, la va matar. Després d'això va esclatar una gran plaga. Corebo va decidir consultar l'oracle d'Apol·lo a Delfos i aquest li va ordenar que agafés un trípode i que en el primer lloc on se li caigués s'erigís un temple a Apol·lo.
Una tradició Beòcia deia que Lli havia nascut d'Apol·lo o d'un tal Anfímaro, fill de Posidó, i de la musa Urània. Com corresponia al fill d'una Musa va créixer per convertir-se en el millor dels músics però aviat va provocar la seva mort a mans d'Apol·lo en afirmar que podia rivalitzar amb el déu. La cançó de Lli va ser concebuda com lamentació per la seva mort.

No hay comentarios:

Publicar un comentario